Цінова ситуація на споживчому ринку області станом на 10.03.2016

12 березня 2016, 11:41

Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за першу декаду березня 2016 року  в   порівнянні зтретьою декадою лютого 
2016 року на контрольованій українською владою частині  Луганської області склалась наступна цінова  ситуація.

Знизилися ціни на:

-         картоплю  (на 7,7% - з 6,07 грн до 5,67 грн);

-         цибулю ріпчасту (на 4,5% - з 9,16 грн до 8,75 грн); 

-         яйця курячі  (на 2,7 % - з 13,50 грн  до 13,14 грн);

-         сало (на 2,6% - з  38,98 грн  до 37,95 грн);

-         моркву (на 1,7% - з 12,01 грн до 11,80 грн);

-         капусту ( на 1,5 %- з 10,40 грн  до 10,24 грн);

-         м’ясо птиці (тушки курячі) ( на 0,5 %- з 37,08 грн  до 36,88 грн);

-         буряк (на 0,1% - з 8,82 грн до 8,81 грн).

 

Незмінними залишились ціни на :

хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, хліб житній, житньо-пшеничний,

борошно пшеничне, макаронні вироби, сир м’який,  ковбаси варені першого ґатунку, молоко.

 

Також спостерігається подорожчання цін на:

-         свинину (на 7,0%); 

-         крупу гречану (на  3,6%);

-         цукор (на 2,4%);

-         яловичину (на 1,7%);

-         олію соняшникову (на 1,4%);

-         рис (на 1,1%);

-         масло вершкове (на 0,9%);

-         сметану (на 0,4% ).

 

Середні роздрібні ціни на крупу гречану, рис та цукор по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.

         Разоміз тим, на Луганщині зафіксовані одні з найдешевших в Україні  ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, м’ясо птиці (тушки курячі),олію соняшникову та яловичину.

         Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на: молоко (на 26,2%), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,7%), яловичину (на 9,4%), сало (на 9,4%), сметану (на 6,6%),борошно пшеничне вищого ґатунку (на 6,3%),  олію соняшникову (на 5,0%), свинину (на 4,2%), масло вершкове (на 4,1%), м’ясо птиці (на 3,4%), цибулю ріпчасту (на 2,1%), сир м’який  (на 1,9%), макаронні вироби (на 0,5%).

Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари  протягом першої декади березня  2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.