Цінова ситуація на споживчому ринку області станом на 29.02.2016

9 березня 2016, 14:15

      Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за третю декаду лютого 2016 року  в   порівнянні здругою декадою січня  2016 року на контрольованій українською владою частині  Луганської області склалась наступна цінова  ситуація.

Знизилися ціни на:

-         капусту ( на 11,0 %- з 11,69 грн  до 10,40 грн);

-         цибулю ріпчасту (на 10,6 % - з 10,25 грн до 9,16 грн); 

-         яйця курячі (на 6,9 % - з 14,50грн до13,50 грн);

-         сало (на 6,0 % - з  41,46 грн  до 38,98 грн);

-         моркву (на 2,8 % - з 12,36 грн до 12,01 грн);

-         свинину (на 2,4 % - з 58,29 грн до 56,90 грн);

-         сметану (на 2,01 % - з  30,13 грн  до 29,50 грн);

-         цукор (на 1,0 % - з 15,31 грн до 15,15 грн);

-         рис (на 0,7 % - з 18,01 грн до 17,88 грн);

-         картоплю  (на 0,3 % - з 6,09 грн до 6,07 грн);

-         буряк (на 0,3 % - з 8,85 грн до 8,82 грн);

-         борошно пшеничне  (на 0,2% - з 8,12 грн до 8,10 грн).

Незмінними залишились ціни на :

хліб житній, житньо-пшеничний, яловичину, ковбаси варені першого ґатунку, молоко, олію соняшникову.

Також спостерігається подорожчання цін на:

-         сир м’який  (на 2,5 %); 

-         макаронні вироби ( на 1,9 %);

-         крупа гречана (на  1,3 %);

-         м’ясо птиці (тушки курячі) ( на 0,7 %);

-         масло вершкове (на 0,7 %);

-         хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (на 0,2 %).

 

         Середні роздрібні ціни на крупу гречану та рис по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.

         Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найдешевших в Україні  ціни на свинину,  молоко, ковбаси варені першого ґатунку, олію соняшникову та яловичину.

         Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на молоко (на 25,4 %), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,1 %), яловичину (на 11,0 %), свинину (на 10,5 %), сало (на 8,3 %), сметану (на 6,2 %),борошно пшеничне вищого ґатунку (на 6,0 %),  олію соняшникову (на 5,6 %), масло вершкове (на 4,6 %),  капусту (на 3,5 %), м’ясо птиці (на 2,5 %), сир м’який  (на 1,3 %);  яйця курячі (на 1,0 %), макаронні вироби (на 0,7 %), цибулю ріпчасту (на 0,3 %).

Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари  протягом третьої декади лютого 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.